Wyższa Szkoła Uni-Terra zaprasza na warsztaty Leczenie dietetyczne w wybranych jednostkach chorobowych, które odbędą się 18 kwietnia na terenie Zespoły Szkół nr 2 w Poznaniu przy ul. Prądzyńskiego 53. Zapisy przyjmowane są do 15 kwietnia.
Warsztaty odbędą się 18.04.2015r. (sobota) na terenie Zespołu Szkół nr 2 w Poznaniu ul. Prądzyńskiego 53.
Poruszane zagadnienia będą dotyczyć:
-
Chorób zapalnych jelit
- Celiakii i alergii na gluten
-
Fenyloketonurii
-
Nietolerancji laktozy i alergii na mleko
Warsztat składa się z czterech sesji - każda poświęcona innej chorobie:
Choroby zapalne jelit - mgr dietetyki
Angelika Kargulewicz, Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UM, wykładowca w Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu
-
Leczenie żywieniowe nieswoistych chorób zapalnych jelit
-
Diety alternatywne stosowane w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
-
Praktyczne układanie planów żywieniowych dla pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit
-
Opisy przypadków pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit
Celiakia - dr n med.
Monika Szulińska, Katedra Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego UM, wykładowca w Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu
-
Czym jest celiakia?
-
Alergia na gluten, nadwrażliwość na gluten, celiakia, choroba Duhringa - różnice i podobieństwa
-
Rola postępowania dietetycznego w celiakii
-
Dieta bezglutenowa - produkty przeciw wskazane i dozwolone
-
Znakowanie produktów bezglutenowych - historia, aktualne wytyczne i regulacje prawne
Fenyloketonuria - lek. med.
Marta Nawrocka, Katedra Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego UM
-
Co to jest fenyloketonuria?
-
Rola diety niskofenyloalaninowej w leczeniu choroby
-
Produkty dozwolone, dozwolone w ograniczonych ilościach, niedozwolone
-
Ciężarna z fenyloketonurią - zasady postępowania w okresie okołoporodowym
-
Produkty PKU - oznaczenia, właściwości, zasady użytkowania
Nietolerancja laktozy, alergia na mleko - mgr dietetyki
Ilona Lis, Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych UM
-
Nietolerancja laktozy i hipolaktazja - przyczyny, częstość występowania
-
Postępowanie dietetyczne w niedoborze laktazy
-
Główne źródło laktozy, produkty niewskazane
-
Zagrożenia diety bezlaktozowej - suplementacja wapnia, witamin z grupy B
Po każdym wykładzie odbędzie się część praktyczna, która polegać będzie na omówieniu 2-3 losowo wybranych jadłospisów w kontekście możliwości stosowania przy danym schorzeniu, następnie uczestnicy pod nadzorem kierującego zaproponują dietę dla 2-3 osób różniących się wiekiem, trybem życia, możliwościami finansowymi i czasowymi np. 30 letni pracownik korporacji aktywny fizycznie, 55 rencistka z chorobami współistniejącymi.
Więcej informacji na stronie:
www.wsuniterra.pl/aktualnosci,zapraszamy-na-warsztaty-leczenie-dietetyczne-w-wybranych-jednostkach-chorobowych.html