15 kwietnia 2015 (środa)
(Archiwum)

WS Uni-Terra zaprasza na warsztaty dotyczące leczenia dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych

Warsztaty dotyczące leczenia dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych

Wyższa Szkoła Uni-Terra zaprasza na warsztaty Leczenie dietetyczne w wybranych jednostkach chorobowych, które odbędą się 18 kwietnia na terenie Zespoły Szkół nr 2 w Poznaniu przy ul. Prądzyńskiego 53. Zapisy przyjmowane są do 15 kwietnia.

Warsztaty odbędą się 18.04.2015r. (sobota) na terenie Zespołu Szkół nr 2 w Poznaniu ul. Prądzyńskiego 53.
Poruszane zagadnienia będą dotyczyć:
  • Chorób zapalnych jelit
  • Celiakii i alergii na gluten
  • Fenyloketonurii
  • Nietolerancji laktozy i alergii na mleko
Warsztat składa się z czterech sesji - każda poświęcona innej chorobie:
Choroby zapalne jelit - mgr dietetyki Angelika Kargulewicz, Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UM, wykładowca w Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu
  • Leczenie żywieniowe nieswoistych chorób zapalnych jelit
  • Diety alternatywne stosowane w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
  • Praktyczne układanie planów żywieniowych dla pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit
  • Opisy przypadków pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit
Celiakia - dr n med. Monika Szulińska, Katedra Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego UM, wykładowca w Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu
  • Czym jest celiakia?
  • Alergia na gluten, nadwrażliwość na gluten, celiakia, choroba Duhringa - różnice i podobieństwa
  • Rola postępowania dietetycznego w celiakii
  • Dieta bezglutenowa - produkty przeciw wskazane i dozwolone
  • Znakowanie produktów bezglutenowych - historia, aktualne wytyczne i regulacje prawne
Fenyloketonuria - lek. med. Marta Nawrocka, Katedra Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego UM
  • Co to jest fenyloketonuria?
  • Rola diety niskofenyloalaninowej w leczeniu choroby
  • Produkty dozwolone, dozwolone w ograniczonych ilościach, niedozwolone
  • Ciężarna z fenyloketonurią - zasady postępowania w okresie okołoporodowym
  • Produkty PKU - oznaczenia, właściwości, zasady użytkowania
Nietolerancja laktozy, alergia na mleko - mgr dietetyki Ilona Lis, Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych UM
  • Nietolerancja laktozy i hipolaktazja - przyczyny, częstość występowania
  • Postępowanie dietetyczne w niedoborze laktazy
  • Główne źródło laktozy, produkty niewskazane
  • Zagrożenia diety bezlaktozowej - suplementacja wapnia, witamin z grupy B
Po każdym wykładzie odbędzie się część praktyczna, która polegać będzie na omówieniu 2-3 losowo wybranych jadłospisów w kontekście możliwości stosowania przy danym schorzeniu, następnie uczestnicy pod nadzorem kierującego zaproponują dietę dla 2-3 osób różniących się wiekiem, trybem życia, możliwościami finansowymi i czasowymi np. 30 letni pracownik korporacji aktywny fizycznie, 55 rencistka z chorobami współistniejącymi.

Więcej informacji na stronie: www.wsuniterra.pl/aktualnosci,zapraszamy-na-warsztaty-leczenie-dietetyczne-w-wybranych-jednostkach-chorobowych.html

opublikowano: 2015-03-30
« powrót
Komentarze
Polityka Prywatności