23 stycznia 2015 (piątek), godz. 17:00

WS Uni-Terra zaprasza na warsztaty "Zdrowe żywienie bez glutenu"

Warsztaty odbędą się 23 stycznia 2015 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, ul. Podkomorska 49. Początek zajęć o godzinie 17:00. Organizatorem wydarzenia jest Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu.

Rejestracja uczestników (karta zgłoszeniowa dostępna na stronie www.wsuniterra.pl) do 22 stycznia br. drogą mailową lub pocztą tradycyjną. Informacja dot. warsztatów WS Uni-Terra Poznań ul. Prądzyńskiego 53, dziekanat czynny od 8.00 do 16.00 tel. 618330530

Część teoretyczna:

1. Celiakia i alergia na gluten - wyjaśnienie terminów;

2. W jakich chorobach jest jeszcze zalecana dieta bezglutenowa;

3. Inne choroby autoimmunologiczne towarzyszące celiakii;

4. Dlaczego na początku rozpoznania celiakii należy wprowadzić także dietę bezlaktozową?

5. Jakie są konsekwencje nieprzestrzegania diety bezglutenowej (osteoporoza, anemia, nowotwory);

6. Niedobory pokarmowe powstające podczas długotrwałego stosowania diety bez glutenu;

7. Błędy i zagrożenia w diecie bezglutenowej:

  • dobór właściwych produktów;
  • niewłaściwie oznaczone etykiety;
  • zanieczyszczenia podczas przygotowywania posiłków w domu oraz w żywieniu zbiorowym;
  • jedzenie poza domem;

8. Produkty, które powinny znaleźć się w codziennej diecie osoby stosującej dietę bezglutenową, by uzupełnić niedobory (słonecznik, amarantus, sezam, sardynki itp.);

9. Jak "uzdrawiać" bezglutenowe przepisy, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych (teff, amarantus, gryka itp.)?

10. Czy dieta bezglutenowa może być smaczna i zdrowa?

11. Gdzie szukać kompetentnych informacji na temat diety?

Część praktyczna: Przygotowanie potraw bez glutenu dla dzieci

1. Wprowadzenie:

  • dzieci, które dowiadują się o zmianie diety, która będzie trwać całe życie, są przerażone - "nie mogę jeść naleśników, pizzy, bułek, hot-dogów, zapiekanek, tortów?";
  • dzieci z zaburzeniami wchłaniania miewają brak apetytu - jak sobie z tym radzić?
  • dzieci z celiakią wymagają całorocznej suplementacji tranem oraz zwiększonej obecności białka, wapnia i warzyw strączkowych w diecie.

2. Bezglutenowe śniadanie:

  • omlet z dwóch jaj wiejskich z mąką orzechową/amarantusową, z warzywami i bezglutenowym pełnoziarnistym gofrem brązowego ryżu i amarantusa (Śniadanie: białko, węglowodany, warzywa);

3. Bezglutenowe drugie śniadanie do szkoły:

  • domowe rogaliki bezglutenowe - owsiane (*) z masłem, kabanos drobiowy bezglutenowy bez konserwantów, marchewka, jabłko;

4. Bezglutenowy obiad:

  • zupa krem z dyni z prażonym sezamem;
  • pełnoziarnista pizza z mąką żołędziową, z żółtym serem bez konserwantów,,bezglutenową salami, kawałkami mięsa, papryką, białą fasolką/ciecierzycą, keczup;

5. Bezglutenowy podwieczorek:

  • naleśniki z bitą śmietaną i owocami lub drożdżówki z serem/makiem;

6. Bezglutenowa kolacja:

  • pasta z amarantusa i sardynek, kromka bezglutenowego chleba pomidorowego;
  • tort rybny bez ości, kromka chleba bezglutenowego białego;
  • brokuły na parze z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego bez,mleka w proszku;

(*) z owsa certyfikowanego bezglutenowego;

Całkowity koszt uczestnictwa: 100zł (75zł dla studentów WS Uni-Terra)
karta zgłoszeniowa



opublikowano: 2015-01-15
Komentarze
Wybrane imprezy i wydarzenia w Poznaniu i okolicy
26 listopada 2024 (wtorek), godz. 18:15
SPEED DATING DLA PODROŻNIKOW POZNAŃ
27 listopada 2024 (środa), godz. 18:00
Speed Dating Wiek: 30-45 POZNAŃ
28 listopada 2024 (czwartek), godz. 19:00
JAD | Poznań
28 listopada 2024 (czwartek), godz. 20:00
KURY | JESIENNA DEPRECHA TOUR | Poznań
29 listopada 2024 (piątek), godz. 18:30
Malowanie przy winie w Poznaniu!
30 listopada 2024 (sobota), godz. 20:00
Bajm - The Best Of | Poznań
30 listopada 2024 (sobota), godz. 23:00
Tama: KAS:ST
03 grudnia 2024 (wtorek), godz. 18:00
Speed Dating Wiek: 22-28 POZNAŃ
03 grudnia 2024 (wtorek), godz. 20:00
HIDDEN ORCHESTRA | POZNAŃ
Polityka Prywatności