Warsztaty odbędą się 23 stycznia 2015 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, ul. Podkomorska 49. Początek zajęć o godzinie 17:00. Organizatorem wydarzenia jest Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu.
Część teoretyczna:
1. Celiakia i alergia na gluten - wyjaśnienie terminów;
2. W jakich chorobach jest jeszcze zalecana dieta bezglutenowa;
3. Inne choroby autoimmunologiczne towarzyszące celiakii;
4. Dlaczego na początku rozpoznania celiakii należy wprowadzić także dietę bezlaktozową?
5. Jakie są konsekwencje nieprzestrzegania diety bezglutenowej (osteoporoza, anemia, nowotwory);
6. Niedobory pokarmowe powstające podczas długotrwałego stosowania diety bez glutenu;
7. Błędy i zagrożenia w diecie bezglutenowej:
8. Produkty, które powinny znaleźć się w codziennej diecie osoby stosującej dietę bezglutenową, by uzupełnić niedobory (słonecznik, amarantus, sezam, sardynki itp.);
9. Jak "uzdrawiać" bezglutenowe przepisy, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych (teff, amarantus, gryka itp.)?
10. Czy dieta bezglutenowa może być smaczna i zdrowa?
11. Gdzie szukać kompetentnych informacji na temat diety?
Część praktyczna: Przygotowanie potraw bez glutenu dla dzieci
1. Wprowadzenie:
2. Bezglutenowe śniadanie:
3. Bezglutenowe drugie śniadanie do szkoły:
4. Bezglutenowy obiad:
5. Bezglutenowy podwieczorek:
6. Bezglutenowa kolacja:
(*) z owsa certyfikowanego bezglutenowego;
Całkowity koszt uczestnictwa: 100zł (75zł dla studentów WS Uni-Terra)