07 grudnia 2014 (niedziela), godz. 13:30

Fakty i mity na temat tłuszczów w żywieniu człowieka - wykład w WSZUiE

Wykład o tłuszczach w żywieniu człowieka - plakat
Wykład o tłuszczach w żywieniu człowieka - plakat

Tłuszcze w żywieniu człowieka to temat wykładu, który odbędzie się 7 grudnia w Wyższej Szkole Zdrowia Urody i Edukacji w Poznaniu. Początek wykładu zaplanowano na 13:30.

"Tłuszcze w żywieniu człowieka - fakty i mity", miejsce spotkania
Budynek WSZUiE w Poznaniu sala 05, termin 07.12.2014, godz. 13.30 do 16.00, osoba prowadząca wykład - dr n. biol. Iwona Koźlicka.

Ramowy plan wykładu:
  • Definicja, budowa, podział tłuszczów.
  • Właściwości fizyko-chemiczne i wynikające z tego właściwości funkcjonalne.
  • Zmiany w tłuszczach pod wpływem czynników zewnętrznych (warunki przechowywanie, obróbka termiczna, rodzaj opakowania).
  • Znaczenie tłuszczów w żywieniu człowieka, zalecenia żywieniowe, normy spożycia, znaczenie w dietetyce i w profilaktyce chorób - wpływ na zdrowie (kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone, DHA, EPA).
  • Tłuszcze w praktyce kulinarnej i w postępowaniu dietetycznym: kiedy i jak stosować dany rodzaj tłuszczu.
  • Dyskusja i degustacja. Co jeść: masło czy margarynę, jakie tłuszcze stosować: do pieczenia, do smażenia i do sałatek, margaryny ze stanolami roślinnymi - przyszłość żywności funkcjonalnej.


500 m
1000 ft
Leaflet | © OpenStreetMap contributors
opublikowano: 2014-11-28
« powrót
Komentarze
Polityka Prywatności