"Tłuszcze w żywieniu człowieka - fakty i mity", miejsce spotkania
Budynek WSZUiE w Poznaniu sala 05, termin 07.12.2014, godz. 13.30 do 16.00, osoba prowadząca wykład - dr n. biol. Iwona Koźlicka.
Ramowy plan wykładu:
-
Definicja, budowa, podział tłuszczów.
-
Właściwości fizyko-chemiczne i wynikające z tego właściwości funkcjonalne.
-
Zmiany w tłuszczach pod wpływem czynników zewnętrznych (warunki przechowywanie, obróbka termiczna, rodzaj opakowania).
-
Znaczenie tłuszczów w żywieniu człowieka, zalecenia żywieniowe, normy spożycia, znaczenie w dietetyce i w profilaktyce chorób - wpływ na zdrowie (kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone, DHA, EPA).
-
Tłuszcze w praktyce kulinarnej i w postępowaniu dietetycznym: kiedy i jak stosować dany rodzaj tłuszczu.
- Dyskusja i degustacja. Co jeść: masło czy margarynę, jakie tłuszcze stosować: do pieczenia, do smażenia i do sałatek, margaryny ze stanolami roślinnymi - przyszłość żywności funkcjonalnej.