Erik Wolf – założyciel i prezes Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych odwiedzi AWF w ramach projektu „Poznań Akademicki i Naukowy”.
Jednym z gości tegorocznej edycji poznańskiego festiwalu naukowego, który w dniach 10-14 maja odbędzie się w stolicy Wielkopolski, będzie Erik Wolf. Prezes Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (ang. World Food Travel Assosciation - WFTA) wygłosi dwa wykłady otwarte, które odbędą się w Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu oraz Poznańskim Stowarzyszeniu Turystyki Kulinarnej (PSTK).
Erik Wolf jest jednym z najbardziej uznanych na świecie kreatorów turystyki kulinarnej, a założona przez niego strona "SavorSearch" znajduje się w czołówce najbardziej popularnych platform internetowych umożliwiających zakupy i dystrybucję regionalnych artykułów spożywczych i napojów z całego świata. Prezes WFTA jest cenionym i profesjonalnym mówcą, który prowadzi szkolenia i warsztaty dla pracowników sektora turystyki kulinarnej zarówno w kraju, jak i za granicą. Dodatkowo współpracuje jako ekspert w tematyce turystyki kulinarnej z międzynarodowymi mediami tj. CNN, The BBC, a jego branżowe artykuły publikowane są w "The Wall Street Journal", "Newsweek" czy "Forbes". Erik Wolf zajmuje także stanowisko doradcy UNESCO w zakresie prowadzenia programu gastronomicznego Sieć Miast Kreatywnych (ang. "Creative Cities Network" gastronomy program).
Nie mogę się już doczekać, żeby odwiedzić Polskę i rozprzestrzeniać informacje o turystyce kulinarnej. Geokulinaria są gorącym tematem w takich krajach jak Włochy i Hiszpania, ale smakoszom na całym świecie doskonale znane są już smaki z regionów Toskanii czy Rioji. Teraz aktywnie poszukują miejsc, w których będą mogli okrywać nowe smaki - mówi Erik Wolf, prezes WFTA.
W trakcie swoje wizyty w Poznaniu Wolf wygłosi dwie prelekcje. 12 maja na Wydziale Turystyki i Rekreacji w poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego Gość wystąpi z otwartym wykładem "The Lastest Trends & Opportunities in Food & Drink Travel", w którym udział mogą wziąć zarówno studenci, jak i wszyscy zainteresowani tematyką turystyki kulinarnej. Drugi wykład "Developing a New GeoCulinary Destination" wygłoszony zostanie tego samego dnia popołudniu podczas spotkania z członkami Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej (PSTK).
Głównym celem mojego wystąpienia w Poznaniu jest zaprezentowanie idei turystyki kulinarnej oraz pokazanie, jak pozytywnie może ona wpływać na rozwój gospodarczy w Polsce. Drugim powodem podjęcia dyskusji na temat geokulinariów jest zachęcenie szefów kuchni do wykorzystywania i promowania swoich lokalnych produktów na świecie - dodaje Erik Wolf.
Organizatorem przyjazdu Erika Wolfa do Poznania oraz głównymi sponsorami są Urząd Miasta Poznania, Wydział Turystyki i Rekreacji AWF, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej oraz wielkopolscy hotelarze i restauratorzy.