2014-10-15

„Żywność modyfikowana genetycznie oraz suplementy diety – korzyści i zagrożenia dla zdrowia i urody” - konferencja w WSZUiE

Konferencja odbędzie się w dniach 19-20 listopada 2014 roku w siedzibie Wyższej Szkoły Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu przy ul. Brzeźnickiej 3. Termin dokonania opłaty konferencyjnej mija 15 października 2014 r.

Żywność transgeniczna, czyli genetycznie modyfikowana oraz suplementy diety odgrywają dużą rolę we współczesnej dietetyce, stały się codziennością.

GMO jest obecne głównie w ziarnach oraz w płodach rolnych - w kukurydzy, ziemniakach, soi lub pomidorach. Celem modyfikacji genetycznej jest zwiększenie odporności na szkodniki w procesie wzrostu tych roślin, przedłużenie trwałości owoców i warzyw lub zmiana zawartości niektórych składników (np. węglowodanów lub witamin). Organizacja Narodów Zjednoczonych promuje informację, że modyfikacja żywności może położyć kres głodowi na świecie, ponieważ zwiększy efektywność rolnictwa i poprawi jakość żywności. W 2013 roku prezydent RP Bronisław Komorowski podpisał ustawę, która dopuszcza możliwość zakazania upraw na drodze rozporządzeń, co znacznie ogranicza stosowanie GMO w naszym kraju. Ale obok tej normy prawnej żywność modyfikowana genetycznie jest sprowadzana do Polski i stosowana w przemyśle spożywczym.

Z kolei suplementy diety zostały stworzone po to, aby uzupełniać niedobory różnorodnych składników odżywczych, wynikające z ich niedostatecznego spożycia. Początkowo miały to być wyłącznie witaminy i składniki mineralne. Obecnie lista tych produktów powiększyła się znacząco, a ich dystrybucja poprzedzana jest intensywnymi kampaniami marketingowo-reklamowymi. Wiele dziedzin, a zwłaszcza dietetyka i kosmetologia uczyniły z suplementów jedną z zasadniczych strategii rozwiązywania problemów zdrowia i jego pielęgnacji. Wzrosła i nadal dynamicznie wzrasta w Polsce konsumpcja suplementów diety.

Jednak zarówno stosowanie żywności modyfikowanej genetycznie, jak i suplementów diety wzbudza w Polsce kontrowersje i społeczny niepokój. Celem Konferencji z cyklu Nowoczesne trendy w kosmetologii i dietetyce "Żywność modyfikowana genetycznie oraz suplementy diety - korzyści i zagrożenia dla zdrowia i urody" jest podjęcie merytorycznej, rzeczowej i włączającej różnorodne stanowiska dyskusji na temat społecznych, ekonomicznych i środowiskowych konsekwencji wykorzystywania GMO oraz suplementów.

Następujące pola problemowe w ramach których toczyć się będą konferencyjne dyskusje:

  • Żywność modyfikowana genetycznie w Polsce, krajach Unii Europejskiej, innych krajach świata,
  • Urzędowa kontrola produktów genetycznie modyfikowanych,
  • Wpływ GMO na zwierzęta i ludzi,
  • Wpływ GMO na środowisko naturalne,
  • Wpływ stosowania suplementów diety na zdrowie człowieka,
  • Suplementy diety w medycynie, dietetyce i kosmetologii,
  • Problem "nadkonsumpcji" suplementów diety,
  • Debata młodych badaczy oraz studentów.

Konferencja odbędzie się w dniach 19-20 listopada 2014 roku w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu przy ul. Brzeźnickiej 3.

Wysokości opłaty konferencyjnych:

  • 250 zł - opłata pełna obejmująca otrzymanie materiałów konferencyjnych, certyfikatu uczestnictwa, koszty druku oraz wyżywienie w czasie trwania obrad
  • 20 zł - opłata dla studentów obejmująca otrzymanie materiałów konferencyjnych oraz certyfikatu uczestnictwa biernego

Termin dokonania wpłaty - 15 października 2014 r.

Pliki do pobrania


data ostatniej modyfikacji: 2014-08-21 07:46:42
Komentarze
 
Polityka Prywatności